قرآن دریاى مهر خدا به انسان
خداى مهربان ، رشد و کمال و تربیت و ایمان و اعتقاد صحیح و اخلاق حسنه را به وسیله قرآن مجید و توضیحاتى که پیامبر و اهل بیت قدس سرهما در حریم آیات آن دارند عطا مىکند . در صورتى که انسان پذیرش نشان دهد و خردورزى نماید و انصاف به میدان آورد و اگر انسان در سایه قرآن به مرتبه رشد و کمال و به فضاى تربیت معنوى برسد و از ایمان و اخلاق و روش پسندیده برخوردار گردد ، مصداق عنوان « محسن » مىگردد و محسن در اصطلاح قرآن ، انسانى است که از طرفى مورد مهر و عشق خدا و از طرف دیگر سزاوار رحمت بىنهایت حق است که بهشت جاوید و رضوان الهى از جلوههاى آن رحمت بىنهایت است ،
. . . وَاللّهُ یُحِبُّ الُْمحْسِنِینَ 16 .
. . . و خدا نیکوکاران را دوست دارد .
. . . إِنَّ رَحْمَةَ اللّهِ قَرِیبٌ مِنَ الُْمحْسِنِینَ 17 .
که یقیناً رحمت خدا به نیکوکاران نزدیک است .
و این که گفتیم : قرآن دریاى بىساحل مهر و محبّت خدا به انسان است سخنى است ، بر اساس معارف الهیه که شرح مختصرش را ذیلاً مىخوانید .
زمانیکه جوان بودم ، در ابتداى طلبگىام ، روزنامهاى به نام « نداى حق » به وسیله شخصى دلسوز و دانا منتشر مىشد که مطالبش علمى ، دینى ، انتقادى و قابل مطالعه بود و من هم به فراخور حالم در آن روزنامه مقاله مىدادم ، در یکى از شمارههایش از قول علامه مجلسى خواندم که آن مرد بزرگ فرموده بود : من تا زمان خودم که اواسط قرن یازدهم هجرى شمسى است از نزدیک به بیست هزار نوع تفسیر قرآن خبر گرفتم !
و از آن زمان تا امروز یقیناً صدها تفسیر در مجلدات گونان انتشار یافته که هرکدام داراى مطالب جدید و تازه است . از تفاسیر بسیار مهم و پر ارزش که از نظر علمى در این زمان در اختیار دانشمندان و اهل علم قرار گرفته ،« تفسیر المیزان » در بیست جلد به قلم فیلسوف کبیر و عارف کم نظیر مرحوم علامه طباطبایى است .
نقل است که از آن مرد بزرگ پرسیدند : تفسیر قرآن از ابتداى شروع تفسیر تا این زمان از نظر علمى و کشف حقایق آیات به کجا رسیده است ؟
آن خردمند آگاه و بصیر دانا فرموده بود : اگر همه ما مفسران قرآن با تفسیرهایمان یک جا گرد آییم ، در عدم آگاهى نسبت به حقایق قرآن مانند این است که تا لب دریا آمده و هنوز موفق به ورود به این دریا نشدهایم و از محتویات آن بىخبریم ! !
« فتوحات مکّیه » که کتابى در عرفان نظرى است ، در بخش مربوط بهقرآنش روایت بسیار عجیبى از پیامبر صلی الله علیه و آله نقل مىکند که بیانگر این معناست که حقیقتاً قرآن دریاى بىساحل است ،
« یَأْتى القُرْآنُ یَوْمَ القِیَامَةِ بِکْراً » 18 .
قرآن در قیامت بکر و دستنخورده وارد محشر مىشود .
راستى شگفتآور است ، آدمى هرچند عالم و آگاه و دانشمند و بینا باشد ، در برابر عظمت آیات قرآن و مفاهیمش بسیار احساس کوچکى و حقارت مىکند .
در عین حال اگر انسان بتواند به طهارت عقل و نیّت و اخلاق و عمل بویژه به طهارت قلب آراسته شود ، توفیق مىیابد که به سبب آن طهارت ، به بخشى از حقایق قرآن مجید برسد چنان که خود قرآن به این معنا توجه مىدهد :
لاَ یَمَسُّهُ إِلاَّ الْمُطَهَّرُونَ 19 .
جز پاک شدگان [ از هر نوع آلودگى ] به [ حقایق و اسرار و لطایف ] آن دسترسى ندارند .